dijous, 22 de desembre del 2011

Ponents

Felip Munar

Felip Munar (Lloret de Vistalegre) és mestre i doctor en filologia catalana i lingüística general per la UIB. Ha treballat de mestre i professor d’institut. Ha estat cap del Servei d’Ensenyament del Català del Govern de les Illes Balears. És professor associat de la Universitat de les Illes Balears. Ha estat vocal secretari del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional del Govern de les Illes Balears, i vocal del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell de Mallorca, des de l’any 2002 fins a l’any 2011.
És assessor literari d'Edicions Documenta Balear i director de diverses col·leccions sobre temes de cultura popular i tradicional de la mateixa editorial.

Josep Vicent Frechina

Josep Vicent Frechina (Massalfassar) és crític musical, estudiós de la música i la cultura popular. És coordinador de Caramella i col·labora en diverses revistes.
Membre fundador de la Colla de Dimonis de Massalfassar, és president de l'Associació Tramús –Tradició i Música–, que organitza i col·labora en diversos festivals de música tradicional entre ells el «Cant al ras», trobada de cant rural de Massalfassar. Forma part del comitè organitzador de la Fira Mediterrània de Manresa.
Entre els seus treballs recents cal esmentar La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2011).

Carles Belda

Carles Belda i Valls, músic (acordionista i cantant). Bregat en diversos projectes: des de grups de rock-folc com Mesclat, experiments sobre la glosa com Ensaladilla So Insistent, orquestrines d'avantguarda com Pomada, fins a conjunts de ball nostrat com el Belda i el conjunt Badabadoc. S'ha guanyat les garrofes i alguna enemistat fent de mestre d'acordió a l'Amtp, la Xafigà i a diversos cursos dispersos.

Arturo Gaya

Músic tortosí, cantador, periodista, lletrista i aficionat a la Cultura Popular. Membre fundador de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, grup –on interpreta el paper de Quico– dedicat folklore de les Terres de l'Ebre, creat l'any 1992, que ha recuperat i actualitzat les formes de cant popular d’aquest territori, amb una fórmula interpretativa que reuneix espectacle teatral amb un grau de comicitat, compromís social i estima a la terra. Professor de Cant i de Folklore a l'Aula de Música Tradicional i Popular.


Ferriol Macip

Ferriol Macip i Bonet, coronat dos anys seguits com a Rei de les Nyacres a la Trobada de Cantadors a Espolla, és un glosador de l'equip de les VOPB (Viles Ocupades del Pla de Barcelona), un grup de gent de les viles d'entre Montgat i el Llobregat encuriosit per la cançó improvisada. Es reuneixen quan cal per tal de menjar, beure i cantar, totes tres coses amb qualitat variable i procurant que no en coincideixin dues al mateix instant. Si teniu algun problema i us el trobeu (en alguna taverna del barcelonès o cantant corrandes en algun racó del país) potser el podeu contractar.

Josemi Sánchez

Josemi Sánchez (València). Dolçainer i versador. Imparteix classes de dolçaina des de fa 30 anys a diferents escoles públiques i privades. Ha format part de l'equip coordinador de la Fonoteca de Materials. Alterna les actuacions com a dolçainer a danses i festes tradicionals, en solitari o bé formant part d'altres grups i col.lectius; músic a grups de folk com ara Al Tall i Sonadors de la Guaita; versador d'Albaes i Cant d'Estil. Treballa com a divulgador de la cultura tradicional amb cursos i conferències i dirigeix el Museu d'Instruments de Música Tradicional-MUSIT de Gilet. Ha publicat el llibre de versades Pensaments casolans.

Josep A. Aparició Apa


Josep A. Aparicio, "Apa" (Godella). Cantador amb més de 30 anys de trajectòria i que aporta al Cant Valencià d'Estil aires de renovació expressiva gràcies a les seues condicions excepcionals per a la ornamentació i la improvisació. Imparteix classes de Cant Valencià a Godella i València. Col.labora amb diferents grups de danses com Alimara i El Poblet. Ha encapçalat projectes folk com La Beniterrània i, a hores d'ara, enceta una nova etapa en solitari.

Antoni Guzman

Antoni Guzman (Énguera). Professor d'ensenyament secundari i cantador. Estudiós i coneixedor de la cultura tradicional valenciana de diferents comarques com ara la Canal de Navarrés, l'Horta o el Maestrat. La seua activitat comprén diverses àrees com ara la indumentària, el ball, la música i el cant. Realitza cursos i conferències, gravacions discogràfiques i actuacions. Lidera la Colla Brials, un col.lectiu capdavanter en el tractament i mostra de la cultura musical tradicional.

Teresa Segarra

Teresa Segarra (Paterna). Cantadora de Cant Valencià d'Estil així con d'altres repertoris tradicionals valencians. Mestra de cant a diferents escoles. Ha col.laborat amb grups de Danses i Folklore com Xafarnat, El Poblet, Aldarull, Quart i Restauració, entre d'altres, tot realitzant actuacions i gravacions. A hores d'ara, presenta un nou espectacle: La dona en la cançó tradicional.

Trini Carballo

Trini Carballo (Porto do Son. Galícia). Professora de Primària i alumna de l'escola de cant de Godella. Cantadora de recent incorporació i seguidora de l'estil de cant requintat. Co-autora del llibre de versos "Pensaments casolans".