dijous, 22 de desembre del 2011

Qui canta els seus mals espanta

La música i el cant popular han estat, des de la seva creació, un dels eixos de treball de Carrutxa, tant pel que fa a la recerca sobre el passat, com a la difusió o el debat sobre el present i el futur.

Durant vint anys –entre 1981 i 2001–, l’entitat va organitzar la Trobada de Música Tradicional, entesa tant com un espai de descoberta d’instruments i formacions, o de presentació d’estudis, com de reflexió sobre les pràctiques musicals d’arrel tradicional. Des de 1999, Carrutxa impulsa, amb Solc i Tramús, l’edició de Caramella, revista de música i cultura popular.

En aquests últims anys, l’entitat ha organitzat activitats i jornades que volen mantenir aquesta línia de treball on passat i present, teoria i pràctica, conflueixen a l’entorn de la música i el cant popular. El passat carnaval, membres de l’associació van participar en el Cantaval, una reeixida experiència de cant al carrer que ens ha motivat també a endinsar-nos en la pràctica de la cançó.

A l’inici d’aquest 2012, conjuntament amb Caramella, us proposem una activitat sobre cant improvisat als Països Catalans, amb una mostra-taller que es desenvoluparà durant tot el dissabte 28 de gener i que anirà precedida d’actes de difusió, com la presentació del primer llibre de Caramella o una taula rodona sobre el cant improvisat en l’àmbit educatiu.

La cançó improvisada és una modalitat de cant desapareguda en molts llocs del nostre país que, a partir de l’impuls de persones que l’han anada recuperant, compta amb una força emergent important. Les corrandes osonenques, les nyacres empordaneses, el cant d’estil valencià, la glosa mallorquina o menorquina, el garrotín lleidatà, les jotes de l’Ebre…, són diferents melodies que serveixen per a cantar, de manera improvisada, amb una lletra en vers que ha de mantenir la mètrica i la rima que la tonada exigeix. El cant esdevé així una forma d’expressió que transmet sentiments i crítiques, que diverteix i provoca.

En aquesta edició dediquem la jornada a les jotes, les corrandes, nyacres i garrotins. Hi haurà mostres de glosa mallorquina i de cant d’estil valencià. I també un taller d’instruments per a acompanyar el cant improvisat. Som conscients que el repertori no s’esgota amb aquestes propostes i que altres gèneres –que hem treballat també des de l’associació– com les cançons de pandero, les cançons de dansa o els romanços, poden ser objecte d’altres activitats en el futur.

Aquestes jornades no haurien estat possibles sense la complicitat de moltes persones i entitats: els ponents de les conferències i taules rodones, els responsables dels tallers o els que tenen cura dels aspectes tècnics i organitzatius. Sense aquesta suma de voluntats, en un moment prou difícil per a la realització de programes culturals, hauria estat inviable poder convocar aquestes jornades. Vagi d'antuvi, doncs, el nostre agraïment per les col·laboracions rebudes.

Com tantes altres vegades, la mostra-taller de cant improvisat vol reflectir aquest objectiu de descoberta, coneixement compartit i de transmissió d’experiències que comporten les trobades.

Carrutxa, desembre de 2011