dijous, 22 de desembre del 2011

Mostres de cant

«Ja fa molts anys que a casa nostra, la saviesa popular ha desenvolupat tonades per ser cantades de manera improvisada. A les Terres de l'Ebre, la jota és encara ben viva, a Mallorca i a Menorca s'han recuperat amb una facilitat enorme els diferents pals de glosat tenint una enorme acceptació popular. Al País Valencià les albaes, els cants a l'aire i el cant d'estil en general es manté viu per part de gent que es resisteix a deixar-ho perdre. Les nyacres encara sonen per l'Empordà, les corrandes tornen a ser vigents en certs cercles i el garrotín ha anat més enllà del la comunitat gitana de Lleida per ser cantat per glosadors d'arreu del país.»

Mostra de cants d'estil i albades

Amb Josemi Sánchez (València), dolçainer i versador; Josep A. Aparició "Apa" (Godella), cantador; Antoni Guzman (Énguera), cantador. Amb la col·laboració de Pau Puig (dolçaina, saxo) i Rafa Solves (guitarró i tabal). A més, comptarem amb la participació de Teresa Segarra i/o Trini Carballo, cantadores.
Explicarem i mostrarem en què consisteix i com funciona el Cant Valencià d'Estil amb les seues variants o estils (l'Ú, l'Ú i dos, l'Ú i dotze i la Riberenca) amb el cant pla i el cant requintat; les Albaes; l'acompanyament instrumental (rondalla de corda i vent i tabal i dolçaina); la improvisació dels versos i melodies; el dictat.